Vill du ha skrivflow?

Bra. Här kommer ett litet boktips: Lusten att skriva av Julia Cameron.


”…vi ser skrivandet som en fråga om disciplin. Vi tror att vi måste vara ”redo” för att skriva. Vi tror att det inte finns någon möjlighet att komma som vi är. Vi tänker oss skrivande som en formell högtid. Vi tänker skrivande som ett kall. Vi tänker skrivande som en mängd andra saker istället för det som dominerar i dess natur: att det är kul.”


Det märks att Julia verkligen njuter av att skriva. För henne är det jordnära och inte så märkvärdigt, det är bara att sätta igång. Jag köpte den här boken för snart 15 år sedan. Den bor i min lilla bokhylla i sovrummet, jag bläddrar i den då och då. Här finns liksom kärnan. Det är ingen bok om hur man skriver romaner eller blir effektiv, det är en bok om att få igång själva flödet. Att minska motståndet och sätta igång.

bok + niki.JPG

Det finns över 40 kapitel i boken, som heter Ge dig lov att skriva, Tidslögnen, Dåligt skrivande, Ärlighet, Att skissa, Billiga tricks … osv. Varje kapitel avslutas med en övning.

Kanske har du hört talas om ”morgonsidor” någon gång? Julia Cameron tipsar ofta om det i sina böcker. Det innebär att du börjar varje dag med att skriva tre sidor, som en dagbok. Vad som helst. Kanske sånt som du är irriterad på, längtar efter eller det som stressar dig. Du bara öser och på så sätt kommer du igång. Det här kallas flödesskrivande, vilket är toppen för alla som skriver eller skapar på annat sätt. Eller bara om du vill rensa skallen. Observera att ingen ska läsa dessa sidor, inte ens du själv. (Vilket är tur. Det är sånt man helst eldar upp.)

Okej. Det var ett litet tips från mig. 

För er som tröttnat på hunden kommer här en annan bild.

För er som tröttnat på hunden kommer här en annan bild.