Katarina Petersmo
 

Om mig

 
image.png

Jag heter Katarina Petersmo och jobbar som copywriter och skribent.

Bor i ett vitt hus i Valbo, med en lockig hund och en familj som får mig att skratta varje dag.

Jag är hemmakär men blir lycklig av turkosa hav. Är en sån som fyller trädgården med pioner varje vår fast jag egentligen inte har någon talang för sånt. En drömmare. 

Att skriva är det bästa som finns och jag älskar när texten får mig att uppleva och känna saker. Det spelar ingen roll om det handlar om romaner, reportage eller reklamtexter. Känslan är det viktiga, vad orden gör med oss.

Det är därför jag skriver. 

 

 
 

Snabba fakta

Namn: Alice Agneta Katarina Petersmo

Född: 28 mars 1978

Gör: Skriver romaner och är copywriter på Lundberg&Co Reklambyrå.

Familj: Gift med Fredrik, har barnen Lova och Hugo. Spansk vattenhund som heter Niki. 

Bor: I Valbo utanför Gävle.

Utbildning: Magisterexamen i ekonomi från Marknadsakademien, Stockholms Universitet. Jag har även läst fördjupad statistik, Kreativt skrivande på kandidatnivå, Copywriting på Berghs samt ett antal kortare skrivkurser.

 
Untitled design (3).png
 

Min väg till första romanen

I september 2018 debuterar jag med min första roman. Fast det känns overkligt att skriva så. 

När jag var sjuk i utmattningssyndrom kunde jag inte öppna min dator på flera månader. Mitt ena öga flimrade som en discokula och hjärnan blev trött för minsta lilla. I fyra år var jag sjukskriven. Drömmen om att leva på mitt skrivande kändes omöjlig. 

Jag valde att säga upp mig (copy på reklambyrå). Backa tillbaka. Nu väljer jag det viktiga först. Leka. Sänka kraven, våga göra saker fula och inte så genomtänkta. Och vet ni, jag tror att det funkar

Jag har flera gånger varit nära att bli publicerad på stora förlag. Under många år har jag skrivit om och anpassat mig. Väntat. Jag har trott att jag behöver andras godkännande innan jag kan vara nöjd. Men nu räcker det.

En dag rensade jag min dator. Jag såg alla noveller och manus som låg där i mörkret. Det var då jag bestämde mig. Jag har inte tid att låta andra människor styra över mina drömmar. Därför bildade jag Smack Förlag

Det svåraste med skrivandet är inte att skriva. Eller att redigera och skriva om, flera tusen gånger. Det är inte heller ensamheten eller tystnaden. 

Läs själv, en anteckning ur mitt block: 

 
Det var många år sedan jag höll min dotter för första gången, klädde henne i turkost och hon kurade ihop sig som en boll mot magen. Som om hon fortfarande låg därinne. Vi ammade på varenda bänk på Södermalm, fikade på varje café. Jag vill inte missa en sekund. Och sonen som fortfarande har en mun som en fågelunge. Så rädd att förlora dem. Så rädd för att inte vara närvarande.

Låt mig skriva med måtta. Låt mig läsa med måtta.
 

Om jag hade debuterat tidigare, innan barnen, innan utmattningen, så skulle den här sidan sett helt annorlunda ut. Det finns så mycket jag vill berätta. Så mycket jag lärt mig, och fortfarande jobbar med. Jag inser att skrivandet är det som räddar mig varje gång något händer i livet. Det ger mig rytm och en chans att förstå saker. 

Och du då?

Skrivandet har så många färger, men allting finns i huvudet. Ibland önskar jag att jag jobbade som fotograf istället. Eller målade tavlor. Då vore det så lätt att dela allt, bara låta bilderna landa i dig och du gör om dem till dina. På samma sätt som ord. Men nu finns min blogg. Här kan du läsa om skrivande, kreativitet och saker som ger en skön känsla i livet. Du kan följa mitt arbete med att omvandla texterna i min dator till romaner. Och en hel del annat. Jag behöver vara modig. Hoppas att det även inspirerar dig. Det handlar trots allt om viktiga saker, att låta drömmar få liv utan att vi blir utmattade på kuppen. 

Om du fyller i din mailadress nedan så skickar jag dig de första kapitlen ur min roman. Du behöver inte oroa dig för en massa nyhetsbrev, jag hör av mig om något särskilt händer. Till exempel när nästa bok är på gång. Här på bloggen kommer jag att skriva någon gång i veckan, så kika gärna in här ibland. Och bli gärna min vän på Instagram eller Facebook.

Om du vill läsa mer:

Jag har alltid fascinerats av kärlek. Om förälskelse, vad det gör med oss. Ofta använder jag texter för att utforska saker. Ett exempel är novellen Nära. Med den vann jag Icakurirens stora novellpris 2011. Här kan du läsa den!

När min mormor dog skrev jag ett reportage i M-magasin. Det var hennes favorittidning. Ladda ner och läs det här.

 

Läs första kapitlen av min bok

Prenumerera på mitt gratis nyhetsbrev. Jag skickar över de första kapitlen av min bok Jag skriver mig bort från dig nu.

 

Jag använder nyhetsbrevet för att kontakta dig om något särskilt händer. Som när nästa bok är på gång. Jag är rädd om dina uppgifter och du kan avregistrera dig när du vill.

 
ryan-booth-273062-unsplash.jpg
 
logga-smack.png
 
 

Om Förlaget

Smack är en kyss i luften, på väg att landa på din kind. 

Eller ljudet av att slå ihop en bok. 

Eller något som sker i hemlighet bakom en syrenbuske.

Eller en smäll på käften. 

Eller absolut inte ett smack.

Jag minns hur jag sjönk ner i soffan den kvällen, när jag skickat in registreringen till Bolagsverket. Var så himla nöjd över namnet. Ända tills min man sa:

- Fast Smack … betyder inte det typ heroin eller nåt?

(Hur kunde jag glömma att Googla?)

Nåväl. Det här förlaget sysslar med böcker och inget annat. 

 
 

Pressbilder

Bilderna är fria att använda. Fotograf: Pernilla Wahlman 2018

 
 

Mina andra skrivjobb

Jag jobbar hemifrån. Det kan vara allt från stora reklamkampanjer till pyssliga baksidor på mjölkförpackningar. Ibland handlar det om sociala medier, ibland om säljande annonser eller filmer och foldrar. Jag skriver gärna för kundtidningar och har publicerat reportage i bland annat Amelia och M-Magasin. Jobbet är underbart omväxlande.

Jag skriver reklam om allt möjligt. Som känslan när du springer i mörkret med Silvas pannlampor, hur du målar hus med Falu Rödfärg, att du kan hjälpa barn som bor på barnhem i Baltikum genom att skänka pengar till Vaggan. Eller hur du kan skapa ditt drömbröllop på Högbo Bruk, på vilka sätt Sandvik satsar mot framtiden eller lockande namn på Sias glassnyheter. Även allt om våra tänder åt Folktandvården och hur det går till när Becel sänker kolesterolvärdet. Det märkligaste uppdraget var nog när vi skulle sätta ett rött hus på månen. Men jag berättar mer om det en annan gång.

Vill du jobba med mig? Använd formuläret nedan så hörs vi!

 
 

Kontakta mig

Namn *
Namn

 

Katarina Petersmo

E-post:

katarinapetersmo@hotmail.com

Sociala medier: